Szukaj
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Białko, błonnik, magnez, potas - to tylko wierzchołek góry właściwości ciecierzycy. Dodatkowo strączek ten zawiera wapń, witaminy z grupy...
Marchewkowe kotleciki z kurkumą
Marchew warzywo pełne betakarotenu, czyli prekursora witaminy A. Karotenoidy wykazują właściwości antyoksydacyjne i powinny się znaleść...
Sałata Cesarza
Tofu to bardzo cenne źródło białka, dobrze zbilansowanego pod względem aminokwasów. Jest też bogate w wapń, żelazo i wiele witamin z...
Zupa z białej kapusty
Biała kapusta to często zaniedbywane warzywo. Częściej sięgamy po nie w formie kiszonej, zbyt rzadko w surowej lub gotowanej. Kapusta...
Jaś w Tahinie
Biała fasola to dobre i łatwo przyswajalne źródło wapnia. W 100g suszonych ziaren fasoli jest go dwa razy więcej niż w szklance mleka....
Koktajl z liśćmi sałaty
Liście sałaty to często niedoceniany, popularny dodatek do kanapek. Tymczasem zielone liście to skarbnica folianów uczestniczących w...
Trzy farsze do pierogów
Pierogi nie zawsze muszą oznaczać białej, pszennej mąki i wnętrza wypełnionego mielonym mięsem. Tym bardziej, że związek spożycia...
Indyjska zupa z ciecierzycą
Ciecierzyca może być składnikiem nie tylko coraz popularniejszego w Polsce hummusu, ale dodatkiem do zup, sosów, warzyw z pieca. Zawiera...
Indyjskie kotleciki z ryboflawiną
Ryboflawina to niezwykle ważna witamina. Szczególną uwagę powinny zwrócić na nią osoby leczone onkologicznie, ponieważ witamina B2 ma...
Laskowa nut'ella
Orzechy laskowe zawierają sporo wapnia. W 100 gramach maja go 114 mg, czyli niewiele mniej niż krowie mleko. Poza cudownym smakiem pasta...
Hummus rukolowy, ciecierzyca z pieca i koperkowe tzatziki
Aby pokryć prawie całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę K wystarczy zjeść 100 g rukoli. Jej zielone liście zawierają również sporo...
Roślinny twarożek
W 100 gramowym kawałku tofu mieści się aż 12 g białka i 200-350 mg wapnia, którego biodostępność szacuje się na poziomie 30%. Białko tofu...
Fasolka szparagowa z czosnkowym szpinakiem
W kwestii pochodzenia fasolka szparagowa ma niewiele wspólnego ze szparagami – to rośliny o różnych korzeniach. Fasolka szparagowa to...
Pomidory z lubczykiem i sumakiem
Lubczyk wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i hepatoprotekcyjne. Dodatkowo działa moczopędnie i może być stosowany...
Brokuły z pieca
Wyniki wielu badań epidemiologicznych i eksperymentalnych podkreślają rolę zawartego w brokułach sulforofanu jako uzupełniającego środka...