Szukaj
Kokosowy deser z nasionami chia
Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Zawierają 7 razy większą ilość kwasów omega 3 niż...
Orzechowa posypka
Orzechy należą do grupy żywności najbogatszej w tłuszcze roślinne. Jednakże skład kwasów tłuszczowych w nich zawartych jest bardzo korzystny
Pasta Zhug
Badania potwierdzają, że zawarta w ostrych papryczkach kapsaicyna może odgrywać pewną rolę w leczeniu raka prostaty. Związane jest to z...
Pasta z czerwonego buraka
Betanina to substancja odpowiedzialna za czerwony kolor buraka. Może być skuteczna w hamowaniu rozwoju niektórych nowotworów. Aby zbadać...
Razowe naleśniki
Mąka razowa zawiera spore ilości błonnika. Większość badań przeprowadzonych do tej pory potwierdza, że spożywanie zwiększonych ilości...
Kremowa pasta z dyniowym sosem
Na podstawie bardzo wielu badań możemy z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić, iż beta-karoten przyjmowany w postaci suplementów może...
Jaglanka z kardamonem i chia
Kardamon to przyprawa, która poza ciekawym smakiem wydaje się mieć wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Pomaga w trawieniu,...
Malezyjska Laksa
Niezastąpionym składnikiem laksy jest kolendra. Mimo, że stosunkowo niewiele badań koncentruje się na jej przeciwnowotworowych...
Koktajl "solony orzech"
Kasza jaglana to bogactwo witamin i minerałów. Zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego białka. Jej dodatkową zaletą jest brak glutenu,...
Spring rollsy z warzywami
Spring rollsy to doskonałe rozwiązanie dla osób walczących z nadwyżką kilogramów. Otyłość jest bowiem czynnikiem podwyższającym ryzyko...
Pierożki Fatayer ze szpinakiem
Zielone warzywa liściaste powinny być nieodłącznym składnikiem zdrowej diety. Szpinak jest dobrym źródłem manganu, kwasu foliowego i...
Migdałowe pesto z Trapanii
Migdały to najczęściej spożywane orzechy. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym mogą wpływać na obniżenie ryzyka zachorowania na...
Koktajl na bazie szpinaku
Szpinak bogaty jest w luteinę i zeaksantynę. To składniki odżywcze bardzo ważne dla oczu. Ale nie tylko. Ponieważ obecne są w tkance...
Pieczone sajgonki z grzybami
Grzyby mogą być źródłem witaminy D. Pieczarka, boczniak ostrygowaty czy grzyby shitake, które kupujemy w sklepie zawierają około 1 µg...
Tajska zupa kokosowa
Kuchnia tajska często wykorzystuje orzechy ziemne. Ich skórki zawierają rosweratrol, bardzo skuteczny przeciwutleniacz powszechnie...