Szukaj
Marynowane boczniaki (wegańskie śledzie)
Ergotioneina to silny przeciwutleniacz odgrywający rolę w zaburzeniach autoimmunologicznych. Najbogatszym jej źródłem są grzyby.*...
Burgery z ciecierzycy
Rak jelita grubego stanowi obecnie największą grupę nowotworów złośliwych przewodu pokarmowego. Większość badań klinicznych,...
Pieczone placki z sosem grzybowym
Negatywny wpływ spożycia żywności smażonej na zdrowie został już dawno i zdecydowanie potwierdzony. Jedno z badań przeprowadzonych na...
Meksykańskie tortille
Jednym ze składników przepisu jest mąka kukurydziana. Warto pamiętać, że kukurydza bardzo często jest modyfikowana genetycznie. Dlatego...
Zapiekane ziemniaki z zestawem dipów
Kapsaicyna, ostry składnik papryki chili, wykazuje silne działanie antynowotworowe w przypadku wielu komórek nowotworowych.* Ostre...
Dip z awokado
Awokado obfituje w korzystne dla zdrowia jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawarty w nim kwas oleinowy pomaga chronić przed szkodliwym...
Twarożek z nerkowców
Badanie przeprowadzone na ponad 35 tysiącach kobiet i mężczyzn wykazało, że systematyczne sięganie po garść orzechów przynajmniej 5 razy...
Salsa z pomidorów i kolendry
Kolendra, ze względu na obecność wielu substancji bioaktywnych wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antydepresyjne, a...
Daktylowe trufle
Nadziewane masłem orzechowym daktyle, dodatkowo oblane gorzką czekoladą. Ta pyszna przekąska dostarcza wielu witamin i składników...
Chutney z bakłażana i tamaryndowca
Owoce tamaryndowca zawierają znaczne ilości związków fitochemicznych. Bogate są w witaminę C i beta-karoten. Wykazują działanie...
Sos ananasowy
Poza wieloma witaminami i minerałami ananasy zawierają bromelainę (bromelinę). Jest to grupa enzymów proteolitycznych o silnych...
Trufle jaglano-kokosowe
Głównym składnikiem trufli jest kasza jaglana, bogata w błonnik, białko, witaminy z grupy B, żelazo i cynk. Zawiera również kwasy...
Sos sezamowy
W prawidłowo zbilansowanej diecie roślinnej nie ma konieczności dodatkowej suplementacji wapnia. Wiele rodzajów żywności zawiera znaczne...
Mus kakaowo-malinowy
W obliczu najnowszych badań kakao wydaje się być nie tylko doskonałym źródłem żelaza, magnezu i niezbędnych w profilaktyce nowotworowej...
Masło orzechowe
Spożycie orzechów pomaga chronić przed wieloma chorobami takimi jak nowotwory złośliwe, choroby układu krążenia, czy choroby...