Szukaj
Folianowy krem z groszku i szpinaku
Zielony groszek oraz szpinak to duet obfitujący w kwas foliowy. Szklanka ugotowanego szpinaku oraz szklanka zielonego groszku pokrywają...
Warzywa z komosą z patelni
Produkty z pełnego ziarna tj. komosa ryżowa (quinoa) bogate są w błonnik pokarmowy. Ten natomiast reguluje perystaltykę jelit oraz...
Lasagne z soczewicą
Najnowsze badania z 2022 roku potwierdzają wcześniejsze odkrycia naukowców: dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele...
Zapiekanka ziemniaczana z rozmarynem
Ziemniaki często kojarzą się z dalekim od odżywczego modelem odżywiania. Tymczasem ziemniaki to skarbnica wielu minerałów, w tym mającego...
Proteinowe batony z ciecierzycy
Badanie przeprowadzone przez Gupta i wsp. potwierdza, że zawarta w ciecierzycy lektyna ma właściwości hamujące przetrwanie komórek...
Gryczana z grzybami i suszonymi pomidorami
Kasza gryczana to dobre źródło błonnika, magnezu, cynku oraz witamin B1, B2, B3. Dodatkowo zawiera sporo białka i dwa cenne aminokwasy...
Smarowidło z zielonego groszku
Kanapkowa pasta z zielonego groszku to doskonały sposób na stopniowe włączenie strączków do diety osób, które dopiero zaczynają przygodę...
Curry z zielonym groszkiem i tofu z pieca
Popularny w Polsce zielony groszek to niedojrzałe nasiona grochu zwyczajnego, które można jeść na surowo. Zielony groszek jest...
Czekoladowa owsianka z pomarańczową gruszką
Owsianka to nie tylko świetne rozgrzewające śniadanie, ale też źródło witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku i ważnego w profilaktyce...
Pieczona zupa z dyni
Dynia jest bogatym źródłem karotenoidów, tokoferoli, tryptofanu, delta-7-steroli. Dodatkowo zawiera wapń, magnez, selen, potas, cynk oraz...
Ciastka migdałowe
Jedną z dziesięciu rekomendacji dotyczącej profilaktyki raka wydanej przez Światowy Fundusz Badań nad Rakiem (WCRF) oraz Amerykański...
Koreańska zupa z kimchi
Badanie ponad 6 milionów koreańskich kobiet wykazało, że ryzyko raka piersi u kobiet po menopauzie wzrastało wraz z BMI czyli wskaźnikiem...
Chleb na zakwasie
Zawarte w pełnym ziarnie prebiotyki oraz błonnik pokarmowy mają niezwykle ważne działanie biologiczne, tj. modulacja mikroflory...
Letnia sałatka z nektarynką
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) takie jak octan, propionian i maślan wytwarzane są w okrężnicy w wyniku beztlenowej fermentacji...
Pieczone tofu w azjatyckim sosie
Porównując wzorce żywieniowe w krajach zachodnich i azjatyckich widzimy, że Azjatki i Azjaci tradycyjnie spożywają stosunkowo duże ilości...