Szukaj
Buraczany chłodnik z fasolką
Burak wydaje się mieć silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Liczne badania in vitro i in vivo wskazują na jego znaczenie w...
Młody bób z płatkami soli
Bób to dobre źródło kwasu foliowego i żelaza, składników niezbędnych do produkcji czerwonych krwinek. Zaleca się włączenie go do żywienia...
Pesto ze szparagami
Poza kwasem foliowym, beta-karotenem, potasem i wapniem szparagi zawierają inulinę. Inulina to prebiotyk, czyli substancja wspomagająca...
Barszcz z białą fasolą
Biała fasola to nie tylko smakowy dodatek do barszczu ukraińskiego. To również doskonałe źródło żelaza (ponad 10 mg/100 g), wapnia (240...
Kanapki z pastą fasolową
Zamiast pszennego pieczywa warto sięgać po zdrowsze alternatywy tj.: pełnoziarnisty ryż, kasza jaglana czy chleb z mąki owsianej....
Jaglanka z truskawkami
Kasza jaglana jest bogatym źródłem substancji fitochemicznych i mikroskładników. Zawarte w niej białko zawiera większość aminokwasów, a w...
Roladki z włoskiej kapusty
Warzywa kapustne wydają się być istotnym czynnikiem profilaktyki chorób nowotworowych. Ich wtórne metabolity tj. indole, glukozynolany...
Burger z soczewicy
W czasach rosnącej świadomości żywieniowej burger nie musi oznaczać białej bułki z mięsem wołowym, majonezem i plastrem konserwowego...
Przekąska z ogórka
Surowy ogórek może być doskonałym nośnikiem smaku dla osób kontrolujących masę ciała. Wykorzystanie go jako bazy do przekąsek pozwala...
Pasta z młodym bobem
Młody bób to doskonałe źródło wapnia. W 100 g zawiera go prawie tyle, co powszechnie słynące z tego minerału mleko. Dodatkowo zawiera...
Pasta z ciecierzycy a'la tuńczyk
Negatywne działanie metali ciężkich, które kumulują się w rybim mięsie, często przewyższa korzyści płynące z kwasów omega 3, dla których...
Zupa z żółtej soczewicy
Soczewica jest jednym z najlepszych źródeł kwasu foliowego. Szklanka ugotowanych ziaren pokrywa ponad 80% dziennego zapotrzebowania na...
Pesto z rukoli i orzechów brazylijskich
Pesto to jeden z bardziej odżywczych dodatków do makaronu. Zawiera znaczne ilości żelaza, wapnia, błonnika i białka. W zależności od...
Napój ze świeżego aloesu
W liściach świeżego aloesu znajduje się aloeemodyna, substancja o wysokiej aktywności biochemicznej. Wyniki badań laboratoryjnych wydają...
Spaghetti z pomidorami i czerwonym winem
Większość warzyw i owoców najlepiej jeść na surowo, gdyż w takiej formie mają najwięcej wartości odżywczych. Są jednak składniki, które...