Krem z dyni po tajsku
Antyoksydacyjny, przeciwzapalny i antynowotworowy potencjał dyni wykazało już wiele badań. To intensywnie pomarańczowe warzywo działa również hepatoprotekcyjnie, czyli chroni i regeneruje pracę wątroby.*
* Źródło: Perez Gutierrez RM (2016) Review of Cucurbita pepo (Pumpkin) its Phytochemistry and Pharmacology. Med chem 6:012-021.
Składniki na garnek zupy:
- biała cebula, 2 sztuki
- dynia, 2 szklanki
- wywar warzywny, 1 litr*
- liście limonki Kaffir, 5 sztuk
- pasta curry, 1-2 łyżeczki**
- trawa cytrynowa, 2 sztuki
- mleko kokosowe, 1 szklanka
- sos tamari (lub sojowy), do smaku
Cebulę poszatkuj i uduś w odrobinie gorącej wody (1-2 łyżki). Dodaj dynię pokrojoną w grubą kostkę. Niektórych gatunków dyni nie musisz obierać ze skórki, wystarczy, że ją dokładnie wyszorujesz. Warzywa zalej wywarem i dodaj przyprawy. Gotuj aż dynia będzie miękka. Dodaj mleko kokosowe i dokładnie zmiksuj w blenderze. Dopraw sosem tamari i udekoruj świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
** w zależności od preferowanej ostrości