top of page

Krem z dyni po tajsku

Antyoksydacyjny, przeciwzapalny i antynowotworowy potencjał dyni wykazało już wiele badań. To intensywnie pomarańczowe warzywo działa również hepatoprotekcyjnie, czyli chroni i regeneruje pracę wątroby.*

* Źródło: Perez Gutierrez RM (2016) Review of Cucurbita pepo (Pumpkin) its Phytochemistry and Pharmacology. Med chem 6:012-021.

Składniki na garnek zupy:

- biała cebula, 2 sztuki

- dynia, 2 szklanki

- wywar warzywny, 1 litr*

- liście limonki Kaffir, 5 sztuk

- pasta curry, 1-2 łyżeczki**

- trawa cytrynowa, 2 sztuki

- mleko kokosowe, 1 szklanka

- sos tamari (lub sojowy), do smaku

Cebulę poszatkuj i uduś w odrobinie gorącej wody (1-2 łyżki). Dodaj dynię pokrojoną w grubą kostkę. Niektórych gatunków dyni nie musisz obierać ze skórki, wystarczy, że ją dokładnie wyszorujesz. Warzywa zalej wywarem i dodaj przyprawy. Gotuj aż dynia będzie miękka. Dodaj mleko kokosowe i dokładnie zmiksuj w blenderze. Dopraw sosem tamari i udekoruj świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

** w zależności od preferowanej ostrości

Wyróżnione posty
bottom of page