Zapiekane balsamiczne warzywa
Amerykański Instytut Badań nad Rakiem od wielu lat zachęca do włączania większej ilości kolorowych warzyw do codziennej diety. Dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i substancji fitochemicznych warzywa działają protekcyjnie w przypadku różnych rodzajów nowotworów.*
* Źródło: American Institute for Cancer Research, World Cancer Research Found. Food, nutrition, physical activity, and the prevention of cancer: A global perspective. WCRF, Washington 2007.
Składniki na 2 porcje:
- ziemniak, 2 sztuki
- bakłażan, 1 sztuka
- pieczarka, 2 sztuki
- papryka, 1 sztuka
- cebula, 1 sztuka
- cukinia, 1 sztuka
- brokuł, kilka różyczek
- pomidor koktajlowy, garść
- oliwa, 1-2 łyżki
- ocet balsamiczny, 1-2 łyżki
- rozmaryn suszony, 1 łyżeczka
- sól, do smaku
Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. Warzywa umyj, dokładnie osusz i pokrój na grube kawałki. Do naczynia żaroodpornego włóż ziemniaki, bakłażana, pieczarki i paprykę, skrop oliwą, octem balsamicznym, posyp solą i rozmarynem. Dokładnie wymieszaj. Piecz przez 35 minut, następnie dodaj pozostałe warzywa, wymieszaj i piecz kolejne 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od rodzaju i trybu pracy piekarnika, dlatego przed podaniem sprawdź, czy ziemniaki są gotowe. Jeśli uznasz, że są zbyt twarde, piecz dodatkowe 5-10 minut. Warzywa doskonale smakują z Miętowymi tzatzikami. Przepis na nie znajdziesz w zakładce DODATKI.