top of page

Zapiekane balsamiczne warzywa

Amerykański Instytut Badań nad Rakiem od wielu lat zachęca do włączania większej ilości kolorowych warzyw do codziennej diety. Dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i substancji fitochemicznych warzywa działają protekcyjnie w przypadku różnych rodzajów nowotworów.*

* Źródło: American Institute for Cancer Research, World Cancer Research Found. Food, nutrition, physical activity, and the prevention of cancer: A global perspective. WCRF, Washington 2007.

Składniki na 2 porcje:

- ziemniak, 2 sztuki

- bakłażan, 1 sztuka

- pieczarka, 2 sztuki

- papryka, 1 sztuka

- cebula, 1 sztuka

- cukinia, 1 sztuka

- brokuł, kilka różyczek

- pomidor koktajlowy, garść

- oliwa, 1-2 łyżki

- ocet balsamiczny, 1-2 łyżki

- rozmaryn suszony, 1 łyżeczka

- sól, do smaku

Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. Warzywa umyj, dokładnie osusz i pokrój na grube kawałki. Do naczynia żaroodpornego włóż ziemniaki, bakłażana, pieczarki i paprykę, skrop oliwą, octem balsamicznym, posyp solą i rozmarynem. Dokładnie wymieszaj. Piecz przez 35 minut, następnie dodaj pozostałe warzywa, wymieszaj i piecz kolejne 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od rodzaju i trybu pracy piekarnika, dlatego przed podaniem sprawdź, czy ziemniaki są gotowe. Jeśli uznasz, że są zbyt twarde, piecz dodatkowe 5-10 minut. Warzywa doskonale smakują z Miętowymi tzatzikami. Przepis na nie znajdziesz w zakładce DODATKI.

Wyróżnione posty
bottom of page