Sałatka z bobem i miętą
Bób to doskonałe źródło roślinnego białka i dającego efekt nasycenia błonnika pokarmowego. Jedna szklanka ugotowanego bobu to niecałe 200 kcal, imponujaca ilość kwasu foliowego, a także żelaza i witaminy K. Jednak u 0,1 % Polaków występuje mutacja genu G6PD i niedobór enzymu dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu. Osoby te po spożyciu ziaren bobu mogą skarżyć się na ból głowy, ból brzucha, zażółcenie spojówek i nudności. Po zaobserwowaniu u siebie powyższych objawów warto oznaczyć we krwi poziom enzymu dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu, aby potwierdzić lub wykluczyć fawizm.*
* Źródło: Murray Robert K., Granner Daryl K., Mayes Peter A., Rodwell Victor W. Biochemia Harpera. 2004, wyd. V, s. 284.
P R Z E P I S :
Składniki na 2-3 porcje:
- ziarna bobu, 500 g
- świeża mięta, pęczek
- sok z cytryny, 1 łyżka
- oliwa, 1 łyżeczka
- sól (najlepiej maldońska sól w płatkach), do smaku
- świeżo mielony pieprz, do smaku
Bób ugotuj na parze (w przypadku młodego bobu nie powinno to zająć dłużej niż 4-5 minut). Ziarna nie powinny być zbyt miękkie, aby po wymieszaniu z resztą składników nie stworzyły pasty. Miętę posiekaj drobno. Wszystkie składniki ostrożnie wymieszaj, aby nie rozgnieść delikatnych ziaren bobu. Dopraw solą i świeżym pieprzem.