top of page

Brokuły z pieca

Wyniki wielu badań epidemiologicznych i eksperymentalnych podkreślają rolę zawartego w brokułach sulforofanu jako uzupełniającego środka chemoprewencyjnego. Brokuły to zielona chemoprewencja – tak o tych zielonych warzywach często mówią naukowcy. Sulforafan pomaga zapobiegać zachorowaniom na wiele nowotworów złośliwych tj. rak prostaty rak piersi, rak okrężnicy, rak skóry, pęcherza moczowego i jamy ustnej. Sulforafan jest naturalnie obecny w kiełkach brokułów, jarmużu, brukselce i kapuście. Dostępność wielu substancji bioaktywnych, takich jak witaminy, polifenole, glukozynolany sprawia, że regularne spożywanie brokułów jest ważnym elementem profilaktycznego odżywiania.

Chcesz poczytać więcej?

Subskrybuj nutriv.pl, aby czytać dalej ten post.

Wyróżnione posty
bottom of page